Gebitsbeschermer

Afspraak maken

Mondbeschermer

Mondbeschermer/gebitsbeschermer tijdens het sporten

In onze vrije tijd wordt steeds meer gekozen voor snelle en gevaarlijke sporten. Dat geldt niet alleen voor sporten als boksen, schaatsen, ijshockey, maar ook voor mountain-biken, inline skaten, andere vechtsporten en balsporten, zoals hockey en voetbal. Een klap van de stick of de bal op je gebit kan behoorlijk hard aankomen, met soms tanden door de lip, of erger nog: een gebroken tand. Tandletsels zijn altijd blijvend! De tandarts zal veel moeite doen om ze te herstellen, maar hoeveel moeite hij ook doet, je blijft voor de rest van je leven met het “litteken” zitten. Een mondbeschermer is daarbij een prima voorzorgsmaatregel om letsel te verkleinen. De mondbeschermer beschermt niet alleen de tanden, maar ook het tandvlees, de tong en de lippen. De meeste ongelukken gebeuren tijdens de training. Draag je gebitsbeschermer dus niet alleen tijdens de wedstrijden!

Wat is een gebitsbeschermer

Iedereen noemt het een “bitje”. Het is een rubber hoesje over de bovenkaak. Als de tanden op elkaar worden gezet, passen de ondertanden en -kiezen precies in de speciale kuiltjes aan de onderzijde van het bitje. Zo vormen al je tanden en kiezen een geheel. Een hockeybal en stick kunnen met gemak een tand verbrijzelen. Het bitje werkt als een schokdemper. Het bitje moet heel goed passen om goed zijn werk te doen. Een tand die niet omsloten wordt, helpt niet mee met het opvangen van de klap waardoor de andere tanden een grotere kracht moeten opvangen. Een goed bitje moet strak passen om alle tanden en kiezen.

Waarom een gebitsbeschermer

Bovenstaand is het nut al beschreven. Per jaar gebeuren er op de Nederlandse hocheyvelden ongeveer 1800 ongelukken, waarbij schade aan het gebit ontstaat. Van de ongelukken aan het gebit is 55% door een klap van een stick, 35% door de bal en 10% door een botsing met een andere speler. Eigenlijk moeten er dus ook bij andere sporten gebitsbeschermers gedragen worden. Een speciaal, op maat gemaakte, mondbeschermer zorgt voor een goede pasvorm, waardoor een optimale bescherming mogelijk is. Een mondbeschermer is natuurlijk geen vrijbrief om tijdens het sporten er extra tegen aan te gaan.

Soorten gebitsbeschermers

Kant en klare gebitsbeschermers: De pasvorm is matig en kan niet worden aangepast aan het gebit. Bij ademen en spreken zit de beschermer in de weg. De beschermer zal daarom dus slecht worden gedragen. De werking is beperkt en de kosten van aanschaf zijn laag.

Voorgevormde gebitsbeschermers. Deze zijn te koop in de sportzaken en kunnen worden aangepast aan het gebit. Door de gebitsbeschermer even in heet water te leggen, wordt hij zacht en enigszins vervormbaar. De zacht geworden gebitsbeschermer wordt vervolgens over de tanden geplaatst en daar stevig tegen aangedrukt. Daardoor sluit hij beter aan. Na enige tijd koelt de gebitsbeschermer af in de mond en is de kunststof niet meer te vervormen. Zonodig kan de procedure worden herhaald. Een voorgevormde gebitsbeschermer werkt beter dan een kant en klare. De beschermer zit echter tegen de voortanden aan, waardoor het airbag effect niet voldoende zal optreden. Ook is het niet goed mogelijk om rekening te houden met het wisselen van de tanden en kiezen waardoor vaak een nieuwe beschermer zal moeten worden gekocht. De kosten zijn iets hoger in vergelijking met de kant en klare gebitsbeschermer

Exact passende gebitsbeschermer. Deze moet door de tandarts of orthodontist worden gemaakt. Deze gebitsbeschermer geeft de beste bescherming tegen schade aan de tanden. De tandarts maakt eerst een afdruk van het gebit: dit wordt ook wel happen genoemd. Met behulp van de gebitsafdruk wordt vervolgens een kopie van het gebit gemaakt. Op deze kopie maakt de tandtechnieker een gebitsbeschermer die exact op het gebit past en dus de beste bescherming geeft. De kosten liggen hoger in vergelijking met de andere typen.

Gebitsbescherming tijdens de wisseling

Goede bescherming van de nieuwe tanden en kiezen is erg belangrijk. Dit gaat het beste met een exact passende gebitsbeschermer met extra ruimte op de plaatsen waar de meeste veranderingen gaan plaatsvinden. Doordat de wisseling redelijk goed te voorspellen is, kan de tandarts of orthodontist de beschermer zo maken dat de tanden en kiezen ongestoord kunnen wisselen, terwijl de beschermer lekker vast in de mond zit. Het is niet verstandig om tijdens de wisseling een warm-water beschermer uit de winkel te gebruiken, met het argument dat het gebit toch nog verandert. De bescherming van een exct passende beschermer is altijd beter dan de warm-water beschermer

Gebitsbescherming tijdens de beugelbehandeling

Tijdens de beugelbehandeling verandert de stand van de tanden en kiezen. Hierdoor is het niet mogelijk om een exact passende gebitsbeschermer te maken. Ook de voorgevormde warm-water beschermers zijn dan maar beperkt geschikt. In deze fase is het dus behelpen. Beter een minder passende gebitsbeschermer dan helemaal geen.

Hoe lang gaat een bitje mee

Je moet een bitje vervangen bij beschadigingen, zoals scheuren, rafelige randen of doorgebeten plekken. Je moet het zeker vervangen als het niet goed meer past en ook als de onderste tanden en kiezen niet meer passen in de holtes aan de onderzijde van het bitje.

Tast een bitje het glazuur aan?

Je tong is voortdurend bezig om je gebit schoon te maken. Tijdens het dragen van de beschermer kan de tong zijn reinigende werking niet doen. Poets je tanden dus voor de wedstrijd

Hoe krijg ik een gebitsbeschermer

In onze praktijk kunt u kiezen uit meerdere kleuren, zelfs de clubkleuren zijn mogelijk of met je naam erin. Maak een afspraak als u geinteresseerd bent.